lørdag 9. juli 2016

Tranøy Kirke og Tranøy Gård

Jeg koser meg i Tranøy, det er ett padleområde jeg stadig vender tilbake til. Her finner du rolige viker selv om det blåser, og flotte bølger hvis du ønsker på yttersiden av selve Tranøya.

Sist helg padlet jeg og to venninner over til Tranøya. Her gikk vi iland og tuslet opp til den gamle gården og kirken som ligger på øya. Det finnes ikke bilvei eller annen måte å komme seg til øya på, man må ta sjøveien. Det er en forpakter som driver gården, de ivaretar jordbruket og kulturlandskapet på øya. Tranøy gård var prestegård fra 1738 til 1960, siden har eiendommen hatt forskjellige forpaktere. På 70-tallet overtok ekteparet Karlsen, de drev gården frem til de flyttet fra øya i 2003. Ekteparet gav et tilbud til mennesker med spesielle omsorgsbehov. Dette viktige arbeidet er videreført og også i dag gir Tranøy Gård et tilbud til mennesker med spesielle behov. 


Tranøya har vært bebodd i over 2000 år og øya har en rik ansamling av fortidsminner, fra vikingtid til moderne tid. Her er alt fra hustufter til kongegraver og gravhauger. Du kan følge den flotte kulturstien rundt på øya for å oppleve disse flotte fortidsminnene.

Tranøy kirke er en liten trekirke som ble bygd i 1774, den er åpen for besøkende hele året. Kirken er i god stand og vedlikeholdes av kirkeforeningen. Det er en flott ro og stillhet inne i kirken. Vi tre jentene stemte like så godt i en liten sang når vi sto inne i kirkerommet, for en nydelig akustikk det er i kirken <3 Besøker du øya så anbefaler jeg at du stikker innom kirken for å finne litt ro og fred, en flott kontrast til det hektiske dagliglivet som vi lever i. Kirken er i bruk, men da stort sett på sommer halvåret. Det arrangeres både bryllup og sommer gudstjenester i den.


På gården er det også ett lite museum som forteller om Tranøya og folkene som bodde der. Det hadde vi dessverre ikke tid til denne gang, og noe må man jo ha igjen til neste tur til øya. Alle som ønsker kan besøke øya, du trenger ikke kajakk eller egen båt for å komme deg utover til Tranøy. Tranøy Gård har lagt til rette for skyss utover og du kan kontakte dem på mob 41 41 85 68 for å avtale.

Turen denne gang ble så alt for kort, været snudde og vinden økte på. Takk til den ansatte på Tranøy Gård som informerte oss om at værmeldingen hadde endret seg, og med værmelding som sier opp i 13 m/s så valgte vi å forlate øya for denne gang. Vi kommer garantert igjen, både kulturstien og museumet står på opplevelseslisten til en annen gang. Takk for nå!


2 kommentarer:

  1. Fint innlegg, men det har en vesentlig mangel – padlebilder. ;)

    SvarSlett
  2. Dette var skrevet så jeg fikk lyst til å ta meg en tur, og litt enig med Miamaria, litt lite med padlebilder ;ø)

    SvarSlett